Domaine Charles Baur została założona przez nestora rodu Alberta Baura w 1930 r. Jego następcą był Charles Baur, który wraz z żoną Anne dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu powiększyli gospodarstwo o wyjątkowe „terroirs” na terenie Eguisheim i pobliskich wiosek. W 1980 r., po ukończeniu studiów enologicznych na Uniwersytecie Dijon, Armand Baur przejął zarządzanie gospodarstwem i obecnie prowadzi je wraz z żoną Brigitte i z synem Arnaud.
Rodzina Baur w swej pracy z winoroślą skupia się na wydobyciu delikatności, świeżości i wyrafinowanych aromatów, które są unikalne i charakterystyczne dla wytwarzanych win. Posiadłość obejmuje obecnie 18 ha uprawianych organicznie winnic, w tym kilka parceli o statusie „Grand Crus”. Winogrona są zbierane ręcznie a zbiory ograniczane, aby zwiększyć koncentrację i jakość owocu. używane są wyłącznie naturalne nawozy.
Domaine Charles Baur produkuje pełne spektrum win alzackich (Riesling, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer oraz Pinot Noir) wraz z musującymi Crémants d’Alsace.
Uprawy są objęte zatwierdzonym przez Unię Europejską certyfikatem „Agriculture Biologuiqe”:
Zamów już teraz wina marki Domaine Charles Baur z naszego sklepu internetowego z winami Let's Wine.
Dojrzały i wyjątkowy Sylvaner.
Wizytówka Alzacji
Alzacka tradycja i nowoczesność
Alzacka tradycja i nowoczesność
Kwintesencja alzackiego Rieslinga.
Kwintesencja alzackiego Rieslinga.
Chardonnay - alzacki banita.