Boutique Winery Vicelić, to butikowa, produkująca niecałe 20 tysięcy butelek, winnica w chorwackiej Dalmacji na Półwyspie Peljesac. Region słynie z upraw winorośli Plavac Mali, z której wytwarza się najsłynniejsze chorwackie wino Dingač. Pijavicino, to wioska, w której od 1935 r. rodzina Vicelić produkuje wino z winorośli rosnących na okolicznych niezwykle stromych zboczach schodzących, z jednej strony ku morzu, z drugiej zaś ku rozległym dolinom. Czas po II wojnie światowej był dla produkcji wina w Chorwacji niezwykle trudny, ograniczony właściwie do własnych potrzeb. Dopiero koniec XX w obudził w kolejnym pokoleniu potrzebę i energię, aby kontynuować trochę zapomnianą tradycję wytwarzania wina.
Południowe uprawy winorośli PLAVAC MALI rozciągają się na wysokości ok. 550 m n.p.m. na trudno dostępnych, bardzo stromych i spadających prosto do morza zboczach. Latem panują tam bardzo wysokie temperatury, dzięki słońcu możliwe jest ogrzanie morza, które później, w czasie pierwszych chłodów, oddaje to ciepło i nadal ogrzewa sąsiadujące z nim winnice. Winorośl przez długi czas może spokojnie dojrzewać w cieple. Sąsiedztwo morza, to również odbijające się w nim promienie słoneczne dające dodatkową energię do fotosyntezy, co znacząco poprawia jakość winogron.
Północne winnice zaś, znajdują się w dolinach otoczonych przez góry, które chronią je przed zimnym powietrzem i silnymi wiatrami. Panuje tam łagodny i ciepły klimat sprzyjający uprawom winorośli.
Zamów już teraz wina Boutique Winery Vicelić z naszego sklepu internetowego z winami Let'sWine.