ABEGOARIA – to projekt, który narodził się na lewym brzegu rzeki Gwadiany w portugalskim Alentejo. Na początku było wino produkowane właśnie tam, jednak stopniowo projekt zaczął obejmować inne rejony Portugalii. Głównym celem ludzi zaangażowanych w ten projekt jest praca na rzecz zachowania unikalności lokalnych produktów, w szczególności wina, oraz praca w lokalnych społecznościach w zgodzie z tradycją i poszanowaniem tradycji. Model biznesowy Agegoarii polega na zrzeszeniu małych lokalnych producentów z różnych regionów kraju w jednej organizacji, która reprezentuje ich interesy i jednocześnie chroni ich indywidualność oraz tożsamość. Obecnie projekt obejmuje winnice z Alentejo, Douro, Lisboa, Tejo, Dão i Vinho Verde, a od niedawna również z Beira Interior.
Adega de Alijó jest jednym z uczestników projektu Abegoaria. Jej położone na stromych stokach wzdłuż rzeki Douro winnice dają początek wysokiej jakości klasycznym winom z tego regionu.
Alijó - gdzie rzeka Douro spotyka góry.