EUDALD MASSANA NOYA Cava Semiseco (Extra dry)

Szczegóły
Producent | Eudald Massana Noya |
Kraj | Hiszpania |
Region | Penedès |
Apelacja | DO Cava |
Kolor | białe |
Szczep | Macabeo, Xarel-lo, Parellada |
Rodzaj | extra dry |
Zawartość alkoholu | 11,5 % |
Objętość | 0,75 l |
Sposób produkcji | uprawy organiczne i biodynamiczne, produkt wegański |
Opis
Katalońska Cava, to wino musujące produkowane, tak jak szampan, metodą tradycyjną*. Gospodarstwo Eudald Massana Noya z Penedès, od pokoleń wytwarza doskonałą Cavę, zaś od roku 1999 pochodzi ona wyłącznie z upraw organicznych i biodynamicznych potwierdzonych, uznanym przez Unię Europejską, certyfikatem Consell Catalan de la Procuccio Agraria Ecologica (CCPAE). Wino to jest produktem wegańskim, filtrowane jest substancjami nie odzwierzęcymi.
Cava o jasno-słomkowej barwie. Dojrzewa na osadzie od 12 do 14 miesięcy. Kieliszek wypełnia się powolnym i stałym strumieniem bąbelków, które utrzymują się na jego powierzchni. Delikatnie słodkie a jednocześnie konkretne, z przyjemnym chlebowym posmakiem.
* metoda tradycyjna - przefermentowane po raz I wino zlewa się do butelek, po dodaniu mieszanki drożdży i cukru następuje II fermentacja w butelce.