EUDALD MASSANA NOYA Cava Brut Nature

Szczegóły
Producent | Eudald Massana Noya |
Kraj | Hiszpania |
Region | Penedès |
Apelacja | DO Cava |
Kolor | białe |
Szczep | Macabeo, Xarel-lo, Parellada |
Rodzaj | brut nature |
Zawartość alkoholu | 11,5 % |
Objętość | 0,75 l |
Sposób produkcji | uprawy organiczne i biodynamiczne, produkt wegański |
Opis
EUDALD MASSANA NOYA Cava Brut Nature - Let's Wine
Katalońska Cava, to wino musujące produkowane, tak jak szampan, metodą tradycyjną*. Gospodarstwo Eudald Massana Noya z Penedès, od pokoleń wytwarza doskonałą Cavę, zaś od roku 1999 pochodzi ona wyłącznie z upraw organicznych i biodynamicznych potwierdzonych, uznanym przez Unię Europejską, certyfikatem Consell Catalan de la Procuccio Agraria Ecologica (CCPAE). Wino to jest produktem wegańskim, filtrowane jest substancjami nie odzwierzęcymi.
Wino o jasno-słomkowej barwie. Dojrzewa na osadzie od 18 do 22 miesięcy. Kieliszek wypełnia się nieustającym i trwałym strumieniem bąbelków, które utrzymują się na jego powierzchni. Intensywne w nosie, z nutami świeżego ciasta i powiewem cytrusów. Harmonia pomiędzy dojrzałością i świeżością. Delikatnie kremowe i wytrawne, z długim finiszem.
* metoda tradycyjna - przefermentowane po raz I wino zlewa się do butelek, po dodaniu mieszanki drożdży i cukru następuje II fermentacja w butelce.